- Alba Ranis
Què passa a Blockchain, Ethereum, Smart Contracts
El món modern està ple d’una gran quantitat d’avenços tecnològics que semblen conceptes sortits d’una pel·lícula de ciència-ficció. Des de la intel·ligència artificial (IA) fins a l’aprenentatge automàtic (ML) i el concepte d’Internet de les coses (IoT), sembla que no hi ha cap frenada en la marxa implacable del progrés. Des del 2009, un nou entrant s’ha fet camí a la classe d’elit de les tecnologies emergents.
Aquesta nova tecnologia anomenada blockchain té el potencial d’interrompre el procés empresarial global. La tecnologia ha generat nombrosos sistemes, xarxes i protocols que intenten resoldre problemes persistents a tot el món.
Tecnologia Blockchain
La tecnologia Blockchain va sortir a la llum per primera vegada al llibre blanc de Bitcoin de 2008 escrit pel misteriós Satoshi Nakamoto. En aquest document, l’autor [s] va presentar una arquitectura de xarxa que podria suportar una moneda digital mitjançant criptografia, d’aquí el terme “criptomoneda”. El treball de Satoshi va proporcionar una solució raonable al problema de la doble despesa en disposar d’un registre compartit immutable, distribuït entre els participants d’una xarxa peer-to-peer (P2P). Aquesta xarxa Bitcoin va ser innovadora ja que va produir la cadena de blocs; la primera implementació reeixida de la tecnologia de registre distribuït (DLT).
Satoshi no va inventar de cap manera la cadena de blocs, sinó que va adaptar molts conceptes bàsics del treball de llegendes de la criptografia com Stuart Haber i W. Scott Stornetta. El llibre blanc de Bitcoin enumera els estudis de recerca d’aquests dos homes a la secció de referència. A principis dels anys 90, Haber i Stornetta van treballar junts en el desenvolupament de protocols d’estampació de temps dels documents, així com l’arquitectura de denominació segura per a cadenes de bits. Els dos també van treballar junts per incorporar els arbres Merkle al seu protocol de l’Autoritat de marca de temps vinculada (TSA). Aquests conceptes es van convertir en una part important de la primera iteració de la cadena de blocs que va ser desenvolupada per Satoshi Nakamoto.
La cadena de blocs és una xarxa de nodes connectats que comparteixen un llibre major estàndard que registra totes les transaccions a la xarxa. El llibre major s’actualitza en temps real després de la confirmació satisfactòria d’una transacció per part de la majoria de la xarxa. Les transaccions s’agrupen en blocs que s’uneixen entre si en una progressió lineal, d’aquí el terme “cadena de blocs”. Un tret únic d’una cadena de blocs és que no hi ha un servidor central, ja que la xarxa està descentralitzada. Aquesta arquitectura descentralitzada significa que no hi ha jerarquia de xarxa i tots els nodes són, en teoria, iguals. Les cadenes de blocs utilitzen claus criptogràfiques per xifrar i desxifrar transaccions. Des de l’arribada de les cadenes de blocs, hi ha hagut diverses iteracions, cadascuna aportant un nou conjunt únic de funcionalitats a la indústria en evolució. Vottun està allotjat a la cadena de blocs Ethereum, que és un tipus únic de xarxa descentralitzada.
Ethereum
Bitcoin va ser la primera xarxa de cadena de blocs, però els usuaris aviat van descobrir que hi havia certs límits als quals es podia utilitzar la xarxa. En aquell moment, els entusiastes de la cadena de blocs començaven a adonar-se dels immensos potencials de la cadena de blocs molt més enllà del processament de pagaments. Tanmateix, intentar crear aplicacions sense pagament directament a sobre de la cadena de blocs de Bitcoin va resultar poc pràctic a causa del nombre de protocols de capes necessaris. El 2013, un jove rus-canadenc Wunderkind anomenat Vitalik Buterin va presentar les seves idees per a un altre protocol de cadena de blocs anomenat Ethereum.
Ethereum és una expansió de la premissa de la cadena de blocs de Bitcoin mitjançant la creació d’una plataforma que admet la creació d’aplicacions intuïtives sense la necessitat de procediments complicats de capa. Mentre que la cadena de blocs de Bitcoin se centra a ser una xarxa per a la transferència de bitcoins com a mitjà de liquidació de pagaments, Ethereum se centra a aprofitar el poder de la cadena de blocs per oferir als desenvolupadors la possibilitat de crear aplicacions descentralitzades (DApps). És per aquest motiu que el projecte Vottun està allotjat a la xarxa Ethereum. El projecte Ethereum es va anunciar públicament a la comunitat criptogràfica el 2014.
La similitud fonamental entre Ethereum i Bitcoin és que ambdues cadenes de blocs emmagatzemen el registre sencer de totes les transaccions directament des del bloc Genesis, a la cadena de blocs. El bloc Genesis és el primer bloc de transaccions d’una cadena de blocs. Ethereum és una màquina d’estat de transacció, el que significa que pot rebre entrades, interpretar-les i transformar-se en un nou estat. Ethereum ofereix una plataforma perquè els desenvolupadors creïn DApps i organitzacions autònomes descentralitzades (DAO). Ethereum també va introduir el següent protocol innovador per a la revolució de la cadena de blocs, els contractes intel·ligents. Els contractes intel·ligents tenen un paper fonamental en la manera i la manera en què el sistema Vottun pot oferir les seves funcions declarades.
Smart Contract
Els contractes intel·ligents són contractes autoexecutius. Utilitzen DLT per emmagatzemar els paràmetres que defineixen una transacció, verificar la transacció i executar el contracte. Els contractes intel·ligents autoexecutius no requereixen cap intermediari humà. En el seu aspecte més bàsic, un contracte intel·ligent és com una “funció si” sofisticada que s’utilitza en programes de fulls de càlcul com Excel. Els paràmetres es codifiquen al contracte per indicar els passos i les accions que s’han de dur a terme, per exemple, si es treballen “x” hores, pagueu la quantitat “y”.
El projecte Vottun utilitza el robust protocol de contractes intel·ligents de la xarxa Ethereum per oferir serveis d’autenticació de certificats premium. Vottun també el marc de contracte intel·ligent per facilitar processos intuïtius en el seu ecosistema.